ყველაზე გემრიელი ყველი მსოფლიოში


მსოფლიოში ყველის ასობით სახეობა არსებობს,გავრცელებული ყველის რამდენიმე სახეობებს გაგაცნობთ და ასევე ყველის ცნობილი მწარმოებელი ქვეყნებია:საფრანგეთი,იტალია,ჰოლანდია,შვეიცარია,ავსტრია,გერმანია და სხვა:
 მსოფლიოში გავრცელებული ყველის სახეობებია: 
პარმეზანი-იტალიური ყველია,არის მტვრევადი,და გამოირჩევა მძაფრი გემოთი.1კგ.ყველის ამ სახეობის მისაღებად 16ლ.რძეა საჭირო








ბრი-ძველებური ფრანგული სამეფო ყელია..მისი გემო მერყეობს სოკოსა და ხილს შორის,რაც დამოკიდებულია ყველის სახესხვაობასა და მომწიფების პერიოდზე..
გორგონძოლა-იტალიური ყველია,რომელიც მძაფრი გემოთი გამოირჩევა.მიეკუთვნება ცისფერიი ყველის სახეობას.კულინარიაში გამოიყენებენ მაკარონისთვის სოუსების მოსამზადებლად,ასევე სალათებისთვის და რიზოტოში...
მოცარელა-ასევე იტალიური ყველის სახეობაა,იგი მზადდება შავი კამეჩის რძისგან..ყველაზე გემრიელი მოცარელას სახეობაა gioranta .ასევე არის მაგარი სახეობის მოცარელა-რომელსაც ცხელ კერძებთან იყენებენ,და ასევე შებოლილი(mozzarella affumicata)


გაუდა-ჰოლანდიური ყველის სახეობაა,
გაუდა მიეკუთვნება მსუბუქი ყველის სახეობებს, აქვს ნაღების ნაზი არომატი და გემო. ჰოლანდიაში აწარმოებენ გაუდას სხვადასხვა დანამატით, ესენია მდოგვი, წიწაკა, ძირა და სხვა.
დორ ბლუ-გერმანული ცისფერი ყველი. მისი მწარმოებელია კომპანია Käserei Champignon Hofmeister GmbH & Co.KG. ყველი მზადდება ძროხის რძისგან Penicillium roqueforti –ის ობის გამოყენებით. უმჯობესია მიირთვათ ნიგოზთან და ყურძენთან ერთად.


კამამბერი-ამ ყველს ძროხის რძისგან და ნაღებისგან ამზადებენ. 4-5 დღის მომწიფების შემდეგ ყველი ობის (სპეციალურად გამოყვანილი სოკოვანი კულტურა) ფენით იფარება. რბილი, მომჟავე გემო, ნაზი კონსისტენცია და მსუბუქი არომატი აქვს.



Comments

Popular posts from this blog

ანის სამზარეულო

ჩეხური ფახლავა ანის სამზარეულო